Számítógépet alkotó elemek – Processzor

2016-01-07 10:22

Számítógépet alkotó elemek – Processzor

A CPU, más néven processzor, fontos szerepet tölt be a számítógépekműködésében, hiszen ez testesíti meg az agyat. Felépítését tekintve félvezető, ömlesztett elektronikus áramkör, mely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli. Érdekesség, hogy a processzorelnevezés mást jelentett az 1970-es évek előtt és után is. Míg régen sok különálló áramkört takart, addig napjainkban a mikroprocesszor fogalmát – egyetlen szilíciumlapkára integrált komponensek összessége – fedi le.

A processzor, működése során, a bemeneti eszközökön át érkező kódolt információkat fogadja, feldolgozza, majd az eredményt a kimeneti eszközök felé továbbítja, melyek a kapott adatokat információkká alakítják vissza.

Korunk processzoraiolyan magas frekvencián dolgoznak, hogy a megfelelő hűtés nélkül egyszerűen elolvadnának. A processzorhűtésnekkét fő verziója létezik, a léghűtéses, amely egy hűtőborda és ventilátor segítségével vonja el a hőt, illetve a vízhűtéses, mely csöveken át áramoltatja a vizet, így hűtve a kívánt alkatrészeket.

Kiváló minőségű számítógépalkatrészekért, processzorokért és processzorhűtőkért tekintse meg kínálatunkat!« « Vissza | Hírarchívum...